Son Yazılar

Sedef Hastalığı Nedir? Sedef Hastalığı Tedavi Yöntemleri


Sedef hastalığı, derideki kırmızılaşma ve pullanmalar olarak tanınan, aslına bakarılırsa bağışıklık sistemiyle doğrudan alakalı bir hastalıktır. Görülme yaşı olmayan bu hastalık genellikle 40 yaş grubunda görülmektedir.

Hastalık 40'lı yaşlarından erken görüldüğünde erken başlangıçlı, 40 yaşından sonra görüldüğünde ise geç başlangıçlı sedef hastalığı şeklinde tanımlanır. Sedef hastalığının genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Genetik Faktörler Önemli

Hastalığın gelişme süresince bir oldukça genin sorumlu olduğu uzmanlar tarafınca düşünülmektedir. Hastalığın yakın akrabalarda görülmesi, genetik yatkınlığa işaret etmektedir. Sedef hastalığının bazı enfeksiyonlar, stres, travmalar ve dahili hastalıkların tetiklediği bilinmektedir.

Sedef Hastalığının Görülme Şekli Nasıldır?

  • Genellikle kaşıntılı, üzeri beyaz kepeklerle kaplı kızarıklıklarla görülmeye başlar.
  • Diz, diresek, saç derisi, kuyruk sokumu benzer biçimde vücudun bir oldukça bölgesinde kendini göstermektedir. Çıktığı yerden yayılmaya devam etme özelliği de bulunan sedef hastalığı insan hayatını zorlaştırabilecek boyutlarda olabiliyor.
  • Sedef hastalığı el ve ayak tırnaklarında da görülebiliyor. Tırnaklarda renk ve doku değişimi, çukur oluşması benzer biçimde emareler gösterebilmektedir.
  • Sedef hastalığı, egzama yada alerjik deri hastalıklarıyla sık sık karıştırılabiliyor. Nerede ise emareleri ve şekli egzamayla aynı olan sedef hastalığı egzamadan daha kalıcı izler bırakabilmektedir.

Sedef Hastalığı Ruh Sağlığını Etkileyebiliyor

Sedef hastalığı deride oluşturduğu kızarmalar ve yaralardan dolayı insan psikolojisini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Hastalığın başlangıcından itibaren vücuttaki pullanmalar ve kızarıklıklar bireyin ruh sağlığını negatif etkileyebilmektedir.

Sedef Hastalarında Obezite Sık Görülür

Aşırı kiloluluk sedef hastalığının gelişimi için risk unsurudur. Sedef hastalığı geçirenlerin obeziteye yakalandıkları görülmektedir.

Doğru Tedavi Önemlidir

Sedef hastalığı doğru tedavi ile denetim altına alınabilmekte hatta ortadan kaldırılmakta ve uzun süren iyilik dönemleri sağlanabilmektedir. çağıl tıbbın birçok tedavi yöntemi vardır. Dermatoloji kliniklerinde bu tedaviler uygulanmaktadır. Hastanın tedavisiz kaldığı dönemlerde çevresel ve genetik faktörlerin etkisiyle hastalıkta tekrarlamalar görülebilir.

Hiç yorum yok